Blog

Проучване на приложението на Ентан/Entan® при световъртеж и шум в ушите

Д-р К. Атанасова, специалист УНГ болести, Клиника по УНГ, УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен

7

Цел и методи на изследването

Да се изследва клинично ефектът на Ентан при пациенти с шум в ушите и световъртеж, спрямо стандартната терапия.

Ефектът на шум в ушите се оценяваше чрез измерване на заглушаване на субективния шум в dB, т.е. чрез аудиометрия. За целта бяха проведени 3 визити с измервания:

 • визита 1 /0 ден/
 • визита 2 /след 4 седмици/
 • визита 3 /след 8 седмици/

Ефектът на световъртеж бе оценен чрез проба на Ромберг в трите визити. За да бъде извършен тестът, пациентът трябва да застане в изправено положение със събрани ходила, след което да затвори очи. Положителен резултат от теста се отчита при загуба на равновесие /залитане, падане/ след затваряне на очите.
Ентан беше прилаган в дозировка 2X1 капсула на ден след хранене в продължение на 2 месеца. През изследвания период бяха наблюдавани 10 пациента с диагноза тинитус /шум в ушите/ и 10 със световъртеж.

Резултати

 • Ентан е високо ефективен при пациенти с шум в ушите и световъртеж – над 80% повлияване. Обективните изследвания и проведените тестове показаха напълно елиминиране на субективните оплаквания при 8 от 10 пациенти след двумесечен прием.
 • Пациентите съобщават, че още на десетия ден от началото на приема изчезва или значително намалява интензитетът на шума в ушите, който е най-трудно поносим.
 • Установи се, че световъртежът, възстановяването на равновесието и стабилността в походката се повлияват успешно още през първия месец.
 • В изследвания период нито един от пациентите не съобщи за нежелани реакции. Лечението с Ентан протече при отлична поносимост.

Изводи

 1. Ентан отговори на поставените критерии и би могъл да замени стандартната терапия в групата вазодилататори.
 2. Ентан е средство на избор от природните продукти, прилагани в лечението на световъртеж и шум в ушите.
 3. Колкото по-продължително се приема Ентан, толкова по-голямо подобрение се отчита, особено при хора с придружаващи заболявания като диабет, хипертония и др.
 4. Уместно е Ентан да се използва широко в оториноларингологията.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

26

Коментари

avatar