Проантоцианидин

Проантоцианидин – знаем ли достатъчно за него?

Може би не всички хора знаят какво точно представлява проантоцианидинът. Това е вещество с природен произход, което най-често се съдържа в кората на френския средиземноморски бор, кората на дървото пиния, в ципите на гроздето и в гроздовите семки.

От телевизионните реклами ежедневно слушаме за най-различни антиоксиданти, но е малко популярен фактът, че именно проантоцианидин е най-мощния известен на човечеството антиоксидант – 50 пъти по-активен от алфа-токоферола (витамин Е) и 20 пъти по-мощен от аскорбиновата киселина (витамин С).

В химично отношение проантоцианидин представлява полифенол и е производно на флавоноидите. Той се проявява като защитно средство срещу опасността от развитието на рак, укрепва имунната система на организма, регулира холестерола, засилва зрението, въздейства върху няколко групи проблеми на съдовете, предизвикани от изтъняване, липса на оросяване и разпад на колагена.

Проантоцианидин облекчава още редица оплаквания като възпаления, алергии, никотинова зависимост, укрепва костната система, въздейства върху редица хормонално обусловени заболявания. Той подобрява умствената способност и е единствения антиоксидант, който преминава през кръвно-мозъчната бариера.

6 основни ефекта върху кръвоносните съдове при прием на проантоцианидин, за които трябва да знаем

1. Венотоничен ефект – повишаване на венозния тонус
2. Веноконстриктивен ефект – констрикция (стягане) на гладката мускулатура на съдовата стена и свиване на периферните венозни съдове
3. Капиляротоничен ефект – подобряване на микроциркулацията
4. Антиексудативен ефект – намаляване пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан
5. Вазодилативен ефект – разширяване на артериалните кръвоносни съдове
6. Антиспазматичен ефект – намаляване спазъма на артериите, стимулиране секрецията на азотен оксид от ендотела (вътрешния съдов слой) и разширяване на артериолите

В допълнение към изброените ефекти може да се добави, че проантоцианидин предотвратява увреждането на базалната мембрана на ендотелните клетки, засилва лимфния ток и дренажа на лимфата и намалява отока.

Имате шум в ушите, разширени вени, хемороиди, отслабване на концентрацията, световъртеж, периферни съдови заболявания и лимфедем?
Ако отговорът е “да” Вие може да се доверите на природния продукт Ентан, в състава на който е включен проантоцианидин.
Ентан е с доказан ефект и притежава мощно антиоксидантно действие, като по този начин предпазва съдовете и клетките от увреждащото въздействие на свободните радикали.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
32Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

1

Коментари

avatar