усложнения от разширени вени
Време за четене: ... минути
5
(1)

Когато стане въпрос за усложнения от разширени вени, обикновено се сещаме за само за козметични нарушения. Такива са видимите тъмносини кръвоносни съдове и силното изсъхване на кожата по протежение на прасците. По рядко ни идва наум, че проблемът е много по-дълбок и може да доведе до вътрешни поражения. В редовете по-долу ще разберем какви са те, как се стига до тях и по какъв начин могат да се предотвратят.

Кога се стига до усложнения от разширени вени?

При навременно и адекватно лечение разширените вени не водят до усложнения. Такива възникват, ако проблемът се неглижира или остане дълго време неразрешен.

Кои са най-честите усложнения от разширени вени?

Практиката сочи, че при задълбочаване на проблема най-често се наблюдават следните усложнения:

Кървене

При наличие на разширени вени често може да се наблюдава кървене от повърхността на кожата. Обикновено това се случва при случайно удряне на крака или обезкосмяване.

Тромбофлебит

По своята същност тромбофлебитът представлява възпаление на стените на вените. Протича с образуване на тромби (плътни парчета съсирена кръв, формирани в кръвоносен съд). Характерни симптоми са зачервяването, болката и повишената температурата на кожата на засегнатия крак.

Хронична венозна недостатъчност

Това състояние се развива при нарушен венозен кръвоток и формиране на изменения в околните тъкани. В редица случаи води до усложнения като варикозна екзема. Кожното заболяване се характеризира със зачервяване, изсушаване и поява на люспи, мехури и корички върху кожата. Наблюдава се потъмняване и изтъняване на кожата около прасците. Характерна е появата на червени и тъмнокафяви петна. При прогресиране на състоянието се стига до удебеляване на кожата около глезените. Дори лекото търкане или чесане на кожата може да доведе до поява на варикозни язви.

Как по напълно естествен начин да се предотвратят усложнения от разширени вени?

След всички изброени усложнения от разширени вени вече няма съмнение – своевременните мерки са изключително важни за предотвратяване на нежеланите последици. Ефективното решение в този случай е само едно – универсалният съдов протектор Ентан / Entan®. Този 100% природен продукт съдържа рационална комбинация от проантоцианидин и стандартизиран екстракт от Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони). Научно доказано е, че двете съставки повлиява благоприятно съдовите стени при варикозно разширение на вените. Те укрепват стените на кръвоносните съдове, като стимулират формирането на колаген и еластин. Освен това подобряват кръвоснабдяването на крайниците и повишават венозния тонус.

Ентан има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при дълговременна употреба. Подходящ е за вегани и вегетарианци.

хронична артериална недостатъчност

Проучване на Ентан/Entan® при лечение на хронична венозна недостатъчност – разширени вени, Claudicatio intermitens/ хронична артериална недостатъчност

Клиника по съдова хирургия и ангиология, Университетска болница “Света Екатерина“

Мнения от форма за обратна връзка

Милена Георгиева

Пловдив

5/5

Ентан ми е предписан от съдов хирург.Не ми дразни стомаха както останалите медикаменти.Чуствам се добре.Помага и в контрола на високото кръвно. За да има успех трябва да се прилага продължително време.

Заболяване: Разширени вени и хипертония

Милен Иванов

Варна

5/5

Преди да пия Ентан другите хапчета, които пих не успяха да ми помогнат в студеното време /минусови температури/, но с приема на Ентан положението се подобри. Раните от пръстите на ръцете започнаха да заздравяват.

Заболяване: Синдром на Рейно

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

Сподели: