диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия – заболяване, което може да се овладее

Диабетна ретинопатия е коварно заболяване. В какво се състои то, кое го предизвиква, кои хора попадат в рисковата група и как да се овладее ефективно и безопасно? Открийте отговорите на тези въпроси в настоящата статия.

Какво се крие зад термина „диабетна ретинопатия“?

Диабетната ретинопатия представлява хронично заболяване на очите. Характерно е за хората, които продължително време страдат от диабет. Причината е, че дълго поддържаните високи нива на кръвна захар влияят негативно върху най-малките кръвоносни съдове на ретината. Те изтъняват, предизвиква се тромбоза и се намалява кръвоснабдяването им. Ако не бъде лекувана навреме, диабетната ретинопатия може да доведе до необратима загуба на зрението.

Кои са рисковите фактори за развитието?

Факторите, благоприятстващи появата на диабетна ретинопатия и други усложнения на диабета като невро- и нефропатии, нарушаване структурата на кръвоносните съдове и оросяване на мозъка и крайниците, са:

 • повишени нива на кръвна захар (хипергликемия)
 • високо кръвно налягане (хипертония)
 • продължително боледуване от диабет
 • повишено ниво на триглицериди в кръвта
 • хормонален дисбаланс
 • липса на профилактика

Кои са съвременните и доказани методи срещу поява и усложнения на болеста

Спрямо рисковите фактори се определят и методите на лечение и превенция на диабетна ретинопатия. Ето някои от тях:

 • постоянен контрол на кръвното налягане и кръвната захар, както и на евентуални липидни нарушения
 • лазерна фотокоагулация – метод, който спира прогресията на ретинопатията и патологичното образуване на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация); ползва се често при пролиферация на диабетната ретинопатия
 • премахване на стъкловидното тяло (витректомия) – методът се прилага като хирургична мярка при напреднало заболяване, най-вече при реална заплаха от загуба на зрението
 • вътреочно инжектиране на медикаменти, които потискат ендотелния растежен фактор на кръвоносните съдове – най-вече кортикостероидни продукти
 • предписване и употреба на природни продукти, които естествено подобряват кръвообращението и състоянието на ретината

Кое е ефективното и безопасно средство за овладяване на диабетната ретинопатия?

Диабетна ретинопатия е индикатор за поява на микроваскуларни увреждания при диабетиците. Това засилва нуждата от профилактика и употребата на продукти, подобряващи циркулацията и състоянието на кръвоносните съдове. Деликатното състояние при хората с диабет ограничава спектъра на позволените за ползване продукти. Именно поради това се подбират такива без странични ефекти, незасягащи и без това увредения баланс в организма на диабетиците.

На челна позиция сред препоръчваните от лекарите природни средства срещу диабетна ретинопатия е Ентан/Entan®. Той представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен благотворен ефект върху кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан съчетава активното действие на стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и изключително силния антиоксидант проантоцианидин.

Освен на малките кръвоносни съдове балансираната формула на Ентан влияе благоприятно и на останалите съдове в организма, което е от особена важност за хората с диабет

Ентан укрепва съдовата стена, предотвратява слепването на тромбоцитите и подобрява течливостта на кръвта. Подобрява кръвоснабдяването на ретината, като доставя необходимите хранителни вещества и кислород. В резултат на това се предотвратява рискът от запушване на съдовете. Това обаче не е всичко! Ентан притежава мощно антиоксидантно действие. Предпазва съдовете и клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Понижава кръвната захар и холестерола, намалява отоците при травми или операции и осигурява нормално кръвообращение до всички части на тялото.

Комплексното действие и високата ефективност на Ентан го превръщат в необходимост за страдащите от диабетна ретинопатия. Може да се използва във всички стадии на развитие на заболяването.

Редица изследвания показват, че използван в посочената доза и при добър контрол на кръвната захар, Ентан води до подобрение на състоянието. Като краен резултат зрението се стабилизира и подобрява.

Ентан е перфектен избор на страдащите от диабетна ретинопатия и други свързани заболявания, защото е напълно безопасен

Може да се използва продължително време без риск от странични ефекти и нежелани реакции. Освен това осигурява натрупващ се положителен ефект върху всички кръвоносни съдове в тялото.

Ентан не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Спокойно може да се използва от вегетарианци и вегани. За по-голямо удобство на потребителите продуктът се предлага в две опаковки – флакон с 30 растителни капсули и кутия с 3 блистера по 10 капсули.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментар

0

Коментари

avatar