Диабетна ретинопатия – методи за ефективна превенция

диабетна ретинопатияС термина „диабетна ретинопатия“ се означава едно от най-тежките усложнения на захарния диабет, характеризиращо се най-напред с уреждане на малките кръвоносни съдове на очното дъно, а впоследствие и на ретината. Последиците от нарушената микроциркулация са прогресивно намаляване на зрението и слепота. За щастие в 90% от случаите опасността от развитие на коварното заболяване може да се намали или да се забави неговата прогресия. Как ще разберете в следващите редове.

Съвети за предпазване от диабетна ретинопатия

Специалистите приканват пациентите с диабет – основни „жертви“ на диабетната ретинопатия, да следват следните
правила, за да се предпазят ефективно от заболяването на ретината:

Поддържане на нормални нива на кръвната захар

Когато количеството на глюкоза в кръвта е твърде високо, малките кръвоносни съдове в очите – капилярите, се увреждат. Ето защо поддържането на нормални стойности на кръвната захар е основен приоритет за диабетно болните. Това коства известни усилия в началото, но старанието си заслужава, тъй като води до облекчаване състоянието на пациента и предотвратява увреждането не само на очите, но и на редица вътрешни органи (сърце, бъбреци и др.)

Спазване на подходящ хранителен режим

Строгото придържане към здравословно ежедневно меню е от съществено важност за предпазване от диабетна ретинопатия. Диетата допринася за активиране функциите на задстомашната жлеза (панкреаса) и нормализиране на въглехидратната обмяна. Препоръчително е на трапезата на диабетиците да присъстват изобилие от зеленчуци. Необходимо е консумацията на тестени произведения, млечни продукти и зърнени храни да се ограничи. Приемът на захар трябва да се преустанови.

Увеличаване на физическата активност

Включването на спорт в ежедневната рутина е мощно оръжие срещу диабетна ретинопатия. Спортните дейности подобряват контрола на глюкозата и предпазват стената на кръвоносните съдове от увреждане. Доказано благотворен ефект оказват аеробните упражнения. За да извлекат максимални ползи от тях, е добре пациентите да ги практикуват най-малко 150 минути на седмица. Преди да започнат с тренировките обаче, диабетиците непременно трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Редовни очни прегледи

Посещението при офталмолог веднъж годишно е задължително за пациентите с диабет, които както казахме, са най-уязвими от поява на диабетна ретинопатия. Ранното установяване на изменения в ретината значително може да забави прогресията на заболяването. Експертите напомнят, че лицата с наскоро диагностициран захарен диабет и онези, които са с фамилна обремененост трябва да провеждат още по-често профилактични прегледи на очите – на всеки 2-4 месеца.

Прием на съдово-протективни продукти

Използването на съдово-протективни средства е наложително за хората, които са изложени на висока опасност от развитие на диабетна ретинопатия. Предприемането на тази мярка се налага, защото това е най-сигурният начин за подобряване състоянието на кръвоносните съдове в окото.

Практиката показва, че универсалният съдов протектор Ентан/Entan® е единственият разумен избор при хората с диабет. Доказано безопасен и с отлична поносимост дори при дълговременна употреба, този природен продукт доставя на организма пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди – растителни съединения, които подобряват здравето на кръвоносните съдове. Всяка растителна капсула на Ентан съчетава силата на екстракт от листа на Гинко билоба (флавон гликозиди и терпин лактони) и проантоцианидин. Действайки в пълен синхрон и допълвайки ефекта си, активните съставки способстват за укрепване и заздравяване на кръвоносните съдове и подобряват микроциркулацията в областта на ретината. В резултат рискът от диабетна ретинопатия значително намалява и очите са защитени. За постигане на оптимален резултат се препоръчва Ентан да се приема продължително време по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Ентан не съдържа изкуствени оцветители и консерванти и е икономически изгоден.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментари

14

Публикувайте коментар