Гинко билоба – ползи и ефект върху кръвообращението

Гинко билобаГинко билоба, познато още като богородичен косъм, е древно широколистно дървесно растение, чиято родина е далечен Китай. В действителност от Медицинския център в Университета в Мериленд съобщават, че Гинко билоба е най-старият дървесен вид на планетата и днес е едно от най-продаваните билкови растения в световен мащаб.

Какви са ползите от екстракт от Гинко билоба?

Лечебните свойства на екстракт от билката са познати и използвани от местното население на Китай от хиляди години насам. Доказан е неговият противовъзпалителен, антиоксидантен и стимулиращ циркулацията на кръвта ефект.

Според последни проучвания екстракт от билката подобрява когнитивната функция на мозъка, паметта и концентрацията, подобрява настроението и паметта и повишава жизнената енергия. Повлиява добре състояния като деменция, болест на Алцхаймер, ретинопатии и астма, използва се като естествено средство за лечение на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), бори се с тревожността и депресията, подобрява зрението и очното здраве и има много други позитивни за здравето ефекти.

Гинко билоба за добро кръвообращение

Едно от най-сериозните предимства на екстрактът от растението е положителният ефект върху кръвообращението. Голяма част от неговите лечебни ефекти се дължат именно на високата му ефективност за подобряване циркулацията на кръвта. Смята се, че съединенията, които се съдържат в листата на билката, разширяват кръвоносните съдове, като по този начин увеличават притока на кръв към очите, ушите, мозъка и крайниците.

С увеличаване на циркулацията към крайниците, Гинко билоба съдейства за лечение и превенция на редица здравословни състояния. Облекчава симптомите на клаудикацио интермитенс (периодично накуцване) и болка в долните крайници, причинена от намален кръвен поток, както и облекчава проявите на синдром на Рейно – състояние, което причинява дискомфорт, скованост и изстудяване на крайниците.

Сериозен ефект се наблюдава и вследствие на подобрения кръвоток към мозъка. На това се дължи ефектът за подобряване на паметта, настроението и когнитивните функции и при млади, и при по-възрастни хора, включително и при страдащи от Алцхаймер, съдова или смесена деменция.

Подобреното кръвообращение в областта на очите влияе благоприятно при състояния като диабетна ретинопатия и глаукома, а добър ефект се наблюдава и при вестибуларни нарушения.

Ентан/Entan® – рационална комбинация от екстракт от Гинко билоба и проантоцианидин за здрави съдове и добро кръвообращение

След изсушаване на листата на Гинко билоба се извличат екстракти, които съдържат съединенията флавон гликозиди, терпин лактони, биофлавони, антоциани, рутин и аскорбинова киселина (витамин С). Те съдействат за подобряване циркулацията на кръвта в организма и така увеличават притока на кислород и хранителни вещества към мозъка и други органи в човешкия организъм.
Другата активна съставка в Ентан – проантоцианидин, е мощен антиоксидант с ефект върху зрението, нивата на холестерол, имунната защита на организма и кръвоносните съдове – противодейства на разпада на колагена.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментари

11

Публикувайте коментар