Високоефективни техники за овладяване на световъртеж

световъртежУсещането за слабост, нестабилност и замаяност е познато в медицината като вертиго (световъртеж). Основна причина за появата му са нарушения в периферните отдели на вестибуларната сетивна система във вътрешното ухо. Развива се, когато малки частици във вътрешното ухо, наречени отолити, се разпръскват в пълните с течност слухови канали. При натрупването си те възпрепятстват движението на течността, необходима на слуховите канали, за да реагират на ъглови ускорения, каквото е завъртането на главата в различни посоки. В резултат вътрешното ухо започва да подава фалшиви сигнали за движение към мозъка, които създават у засегнатия илюзорното чувство, че пропада и че предметите около него „се въртят“. За щастие съществуват редица практики, които гарантират облекчаване на пристъпа.

Изпитани методи за справяне със световъртеж

Почивайте

В забързаното ежедневие е все по-трудно да се отдели време за почивка. Ако искате бързо да овладеете световъртежа обаче, ще ви се наложи да си откраднете няколко минути за това. Препоръчително е да отморите непосредствено след пристъпа. Отпуснете се в някое удобно кресло или легнете в меката постеля, ако имате тази възможност. Не правете резки движения, тъй като те могат да влошат състоянието. Избягвайте да се излагате на ярки светлини, излъчвани от осветителните тела или екрана на телевизора, компютъра или телефона.

Хидратирайте се

Обезводняването е сред основните отключващи фактори за световъртеж. Недостатъчният прием на течности принуждава организма да черпи вода от кръвта, което води до намаляване на нейния обем и влошено оросяване на мозъка. Дехидратацията се отразява негативно на вестибуларния апарат. В резултат настъпват нарушения в равновесието и пространствената ориентация. За да се избегне или да се намали тежестта на световъртежа, е необходимо ежедневно да се приема между 2,5 и 3 л течност дневно. Добре е да се пие основно вода, защото тя не съдържа „празни“ калории като газираните, енергийните напитки и соковете с добавена захар, и не води до възбуждане на нервната система като кафето и чая.

Практикувайте йога

Системата от физически и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума, спомага за овладяване на световъртеж, като облекчава мускулните спазмите във врата. Доказано е, че редовното изпълнение на упражненията (асани) минимум по 30 минути на ден допринася за намаляване на неприятните пристъпи.

Използвайте природни средства срещу световъртеж

Приемът на натурални продукти с доказано действие срещу вестибуларни нарушение, какъвто е световъртежът, е ефективен начин за бързо облекчаване на симптомите. Универсалният съдов протектор Ентан/Entan® e средство на първи избор при вертиго поради уникалната му способност да подобрява периферното кръвообращение и да заздравява кръвоносните съдове. Благотворното му влияние върху цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри и лимфни съдове) се дължи на оригиналната комбинация от най-мощния известен на човечеството антиоксидант проантоцианидин и стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони. Комбинираното действие на активните съставки въздейства върху няколко групи проблеми на кръвоносните съдове, предизвикани от изтъняване, липса на оросяване и разпад на колагена и повишава количеството на кислород и хранителни вещества в мозъка и други органи и тъкани на тялото. Ентан не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Сподели с приятели в ...Share on Facebook
Facebook
12Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Няма коментари

12

Публикувайте коментар